Important Current Affairs 4 December 2020
Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 8-12-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. The RBI has revised its GDP growth at ______ for 2019-20 in its fifth bi-monthly Monetary Policy.

Answer – 5.0 %

Important Points –

  • The real GDP growth for 2019-20 has been revised downwards from 6.1 percent in the October policy to 5.0 percent

2. 2019 NATO Summit was held in _______.

Answer – United Kingdom

Important Points –

  • The leaders of 29 countries gather in London at the NATO summit.
  • The year 2019 marks the 70th anniversary of the summit. It was attended by NATO leaders and chaired by NATO Secretary-General Jens Stoltenberg.

3. In December 2019, the Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) has announced to invest _______ in India’s National Investment and Infrastructure Fund (NIIF).

Answer – $600 million

Important Points –

  • Canada’s biggest public pension fund is investing up to $600 million in India’s National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), as it seeks to grow its infrastructure bets in Asia’s third-largest economy

4. Avantee Mega Food Park has been inaugurated in which India state?

Answer- Madhya Pradesh

Important Points-

  • In Madhya Pradesh, Union Minister for food processing Harsimrat Kaur Badal inaugurated Avantee mega Food Park in Dewas.
  • This first food park of central India is spread over 51 acres and has been constructed at a cost of about 150 crore rupees.

5. According to the Reserve Bank of India’s (RBI) new guidelines, Payment Banks can be converted into Small Finance Banks after _______.

Answer – 5 Years

Important Points-

  • The Reserve Bank of India’s (RBI)’s new draft guidelines for on-tap licensing of small finance banks (SFBs) allows payment banks to convert into SFBs after five years of operations.

Check now – The Hindu Editorial with vocab 8-12-19

6. Which insurance company has launched ‘My: Health Woman Suraksha’?

Answer – HDFC ERGO

Important Points –

  • HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, announced the launch of ‘my: health Woman Suraksha’ policy.
  • The my: health Woman Suraksha policy is specially designed to cover women against numerous illnesses and contingencies they may face during their lifetime, thereby providing financial aid in case of medical contingencies.

7. Who has been appointed as the senior security advisor in Union Home Ministry?

Answer – K Vijay Kumar

Important Points –

  • Former advisor to the Governor of the erstwhile state of Jammu and Kashmir, K Vijay Kumar, has been appointed as a senior security advisor in the Union Home Ministry headed by Amit Shah.
  • The 1975 batch officer of Indian Police Service will “advise the ministry on security-related matters of Union Territory of J&K and Left Wing Extremism (LWE) affected States.

8. International Civil Aviation Day is observed every year on _______.

Answer – 7 December

Important Points –

  • International Civil Aviation Day is annually observed on December 7 to raise awareness of the importance of international civil aviation and the role that the International Civil Aviation Organization (ICAO) plays in international air transport.

9. According to Britain-based tech research firm Comparitech, India ranked ______ worst country in terms of extensive and invasive use of biometric data.

Answer – 5th

Important Points-

  • According to a new report from Britain-based tech research firm, Comparitech India is the fifth-worst country in terms of extensive and invasive use of biometric data.
  • India is behind China, Malaysia, Pakistan, and the US.

10. Which state government has launched the ‘YSR Law Nestham Scheme’?

Answer – Andhra Pradesh

Important Points –

  • Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy launched ‘YSR Law Nestham Scheme’ at his camp office at Tadepalli.
  • Under this scheme, a stipend of Rs 5,000 has been credited in the accounts of beneficiary junior lawyers with the click of a button.

11. Which state has announced to create rural land banks for industrial development?

Answer – Punjab

Important Points-

  • The Punjab Cabinet led by Captain Amarinder Singh gave in-principle approval to amend the Punjab Village Common Land (Regulation) Rules, 1964, to create land banks in rural areas to boost industrial development in the city.

Check out Current Affairs 7-12-19

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *