Important Current Affairs 4 December 2020
Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 7-12-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. Recently, OPEC and its allies agree to deepen oil output cuts. OPEC is headquartered in _______.

Answer – Austria

Important Points –

  • Russian Energy Minister Alexander Novak has said OPEC plus countries will discuss the allocation of quotas on the reduction of oil production during a ministerial meeting in Vienna.
  • OPEC plus has been reducing oil production since 2017 to counter oversupply on the global market caused by a recent boom in oil output in the United States.
  • OPEC Headquarters – Vienna, Austria
  • Secretary-general – Mohammed Barkindo

2. Which city is hosting the third edition of National Public Procurement Conclave?

Answer – New Delhi

Important Points-

  • Commerce and Industry Minister Piyush Goyal inaugurated the third edition of National Public Procurement Conclave in New Delhi.
  • The two-day conclave has been organized by Government e-Marketplace, GeM in association with the Confederation of Indian Industry.

3. India’s first aqua lab will be set up in which Indian city?

Answer – Dehradun

Important Points-

  • Country’s first aqua lab to be set up in Dehradun, Uttarakhand.
  • The aqua labs will be set up under the National Mission for Clean Ganga (NMCG).

4. In December 2019, Fifteenth Finance Commission has submitted its report to President. Who is the Chairman of the 15 Finance commission?

Answer – N K Singh

Important Points –

  • Fifteenth Finance Commission has submitted its report for 2020-21 to President Ram Nath Kovind.
  • Chairman of the Commission N K Singh, Members Ajay Narayan Jha, Ashok Lahiri, Ramesh Chand, Anoop Singh, and Secretary Arvind Mehta called on the President and submitted the report for further necessary action.

5. Which payment service has won ‘Most Innovative Payment Start-Up’ at India FinTech Awards (IFTA) 2019?

Answer – Razorpay

Important Points –

  • Razorpay, the neo-banking platform, successfully added three more accolades to its bouquet at the India FinTech Awards (IFTA) 2019, organized by India Fintech Forum in association with National Payments Corporation of India (NPCI).
  • The company won awards for the ‘Most Innovative Payment Start-up’ and ‘Most Innovative Fintech Product’ for its neo-banking product, RazorpayX.

Check now – The Hindu Editorial with vocab 7-12-19


6. In December 2019, who has been awarded the Danny Kaye Humanitarian Award from UNICEF?

Answer- Priyanka Chopra

Important Points –

  • Priyanka Chopra has been awarded the Danny Kaye Humanitarian Award from UNICEF.
  • The award was announced in June 2019 and Priyanka was nominated for the award by the United Nations Children’s Fund.

7. Which app has been awarded Google Play’s Best Apps in the category of ‘Personal Growth’.

Answer – Shilpa Shetty App

Important Points-

  • Bollywood actor Shilpa Shetty’s fitness app “Shilpa Shetty App” has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019.
  • The app was awarded in the category of ‘Personal Growth’.

8. In December 2019, For the 1st time, India’s forex reserves have crossed the _______ mark.

Answer – $450 billion

Important Points –

  • The country’s foreign exchange reserves crossed the $450-billion mark for the first time ever.
  • India’s foreign exchange reserves were at $451.7 billion on December 3, 2019, an increase of $38.8 billion over end-March 2019.

9. Who will become the first living person in Switzerland to have a coin minted in his honour?

Answer – Roger Federer

Important Points-

  • Tennis legend Roger Federer will become the first living person in Switzerland to have a coin minted in his honour.
  • The Federal Mint, Swissmint, has created a 20-franc silver coin bearing Federer’s image.

Check out Current Affairs 6-12-19

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *