Important Current Affairs 4 December 2020
Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 6-12-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. Indian Navy Day is observed every year on _______.

Answer – 4 December

Important Points –

  • Navy Day in India is celebrated on 4 December every year to recognize the achievements and role of the Indian Navy in the country.
  • The Day is also celebrated to highlight the achievements and role the Navy plays in securing the country’s marine borders.

2. World Soil Day is observed every year on ________.

Answer – 5 December

Important Points –

  • World Soil Day is observed on 5 December every year to raise awareness about the importance of soil on Earth.
  • Theme: ‘Stop Soil Erosion, Save our Future’

3. Recently, ISRO has set-up a Space Technology Incubation Centre (S-TIC) at which institute?

Answer – National Institute of Technology Tiruchirappalli

Important Points –

  • ISRO has set-up a Space Technology Incubation Centre (S-TIC) at the National Institute of Technology (NIT), Tiruchirappalli.
  • This S-TIC will cater to the southern region of India, including Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamilnadu, Telangana, the Union Territories of Lakshadweep and Puducherry.

4. Who penned down Bharatiya POSHAN Anthem?

Answer – Prasoon Joshi

Important Points –

  • Vice President M Venkaiah Naidu launched the Bharatiya POSHAN Anthem in New Delhi.
  • The anthem was conceptualized by the Ministry of Women and Child Development, penned by noted lyricist Prasoon Joshi and sung by Shankar Mahadevan.

5. Which state has launched the ‘Madhu app’ for making classroom learning easier for students in the state?

Answer- Odisha

Important Points-

  • Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the ‘Madhu App’, an e-learning mobile phone app, to make classroom learning easier for students.
  • The App has been named after the noted freedom fighter and social reformer Madhusudan Das.

Check now – The Hindu Editorial with vocab 6-12-19

6. Which station gets first ‘Eat Right Station’ certification from FSSAI?

Answer – Mumbai Central

Important Points –

  • The Mumbai Central station of Railways was conferred with the ‘Eat Right Station’ certification with four stars rating by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).

7. Recently, Who has been conferred with the Economic Times Lifetime Achievement Award?

Answer – Arun Jaitley

Important Points –

  • Former Finance Minister Arun Jaitley was conferred posthumously with the Lifetime Achievement Award for Public Service at the Economic Times Award 2019.
  • Arun Jaitley served as the Minister of Finance and Corporate Affairs of the Government of India from 2014 to 2019.

8. International Volunteer Day is observed every year on _______.

Answer – 5 December

Important Points –

  • The International Volunteer Day (IVD) is observed across the world on 5 December every year.
  • This year Theme is “Volunteer for an inclusive future”

9. Which team has been awarded the Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award?

Answer – New Zealand

Important Points –

  • The New Zealand cricket team has been awarded the Christopher MartinJenkins Spirit of Cricket award.

10. RBI keeps the repo rate unchanged. The current Repo Rate stands at _______.

Answer – 5.15%

Important Points –

  • In its 5th Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has decided to keep the policy repo rate unchanged to 5.15%.

11. The National Museum of Indian Cinema tickets will now be available on BookMyShow. The NMIC is in _______.

Answer- New Delhi

Important Points –

  • The National Museum of Indian Cinema, NMIC tickets will now be available on BookMyShow.
  • NMIC, the only museum in India dedicated to the cinema is an institution of national importance and was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in January this year at Films Division complex, Mumbai.

Check out Current Affairs 5-12-19

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *