Important Current Affairs 4 December 2020
Current Affairs DAILY CURRENT AFFAIRS

Current Affairs 24-11-19

Current Affairs plays an important role in UPSC, SSC, BANK and Other State Level Government Exams. Reading Current Affairs on a daily basis boosts your knowledge and increases the chance of your dream job.

1. Which country has ranked as the most affected country on Global Terrorism Index 2019?

Answer: Afghanistan

Important points-

  • According to the 2019 Global Terrorism Index (GTI), deaths from terrorism fell for the fourth consecutive year, after peaking in 2014.
  • Afghanistan was the country most impacted by terrorism in 2018, replacing Iraq, which had held that position since 2004.
  • With 350 Indians killed and 540 injured in 748 terrorist incidents in 2018, India is at seventh place in the list of countries most affected by terrorism.

2. The Union environment ministry has decided to declare the habitats of _______ as conservation reserves.

Answer: Great Indian Bustard

Important Points-

  • Seeking to protect the critically endangered Great Indian Bustard, the Union environment ministry has decided to declare their habitats as conservation reserves.
  • As per a report by the Wildlife Institute of India (WII), only 150 GIBs are left in India, out of which around 90 percent are found in Rajasthan and Gujarat.

3. Which city is the host for 4-day ‘Destination North East’?

Answer: Varanasi

Important points-

  • A four-day festival showcasing art, culture, cuisine, handicrafts, and handlooms of the northeastern region will be held for the first time in Varanasi.
  • The festival will exhibit the striking similarities between the Ganga and Brahmaputra basins in terms of ancient culture, diverse handlooms and silk products, spiritual heritage and vibrant tourist hubs.

4. Which city has topped the new global prosperity index?

Answer: Zurich

Important Points-

  • Bangalore emerged as India’s highest-ranked city at No 83 in a new index of the world’s 113 cities in terms of economic and social inclusivity.
  • The list is topped by Zurich in Switzerland.

5. Manoj Bajpayee bags the Best Actor Award at the Asia Pacific Screen Awards for ________.

Answer: Bhonsle

Important Point-

  • Manoj Bajpayee has recently bagged the Best Performance by an Actor Award at the Asia Pacific Screen Awards for his role in ‘Bhonsle.’  
  • The acclaimed actor won against international actors like Wang Jingchun (China), Navid Mohammadzadeh and Mohsen Tanabandeh (Iran), and Eran Naim (Israel).

6. Who will become the first woman pilot of the Indian Navy?

Answer: Shivangi

Important Points-

  • The first woman pilot, Lieutenant Shivangi, will join naval operations on completion of operational training on December 2.

7. In November 2019, Which state has allowed working night shifts at factories?

Answer: Karnataka

Important Points-

  • The Karnataka government issued a notification enabling women to work in night shifts in factories.
  • The Government allows employment of women workers, who come forward to work during night shifts, between 7.00 PM to 6.00 AM in the factories registered under the Factories Act 1948.

8. Which organization hosts the first counterterrorism cooperation exercise for ‘Quad’ countries?

Answer: National Investigation Agency

Important Points-

  • The National Investigation Agency is hosting the first counter-terrorism exercise for the “Quad” countries, India, the US, Japan, and Australia at the NIA headquarters in Delhi.
  • The ‘CT-TTX’ (counter-terrorism table-top exercise) is first such engagement among the Quad countries on regional and global issues of common interest and also in the domain of counter-terrorism and cooperation.

9. What is the name given to NASA’s First Electric Plane?

Answer: Maxwell

Important Points-

  • NASA showcased an early version of its first all-electric experimental aircraft, the X-57 Maxwell.
  • The target of the agency is to fly this aeroplane in late 2020.

10. India will buy MK-45 naval guns from which country?

Answer: US

Important Points-

  • The US State Department cleared the sale of sophisticated naval guns worth $1 billion to India.
  • The MK-45 guns will enhance India’s naval capabilities, particularly in the Arabian Sea.

11. Divyansh Singh Panwar has recently won a gold medal. He is associated with which sports?

Answer: Shooting

Important Points-

  • ISSF WC Final: Manu, Elavenil, Divyansh treat India to triple gold
  • Divyansh Singh Panwar won gold in the men’s 10m air rifle event after shooting a score of 250.1 in the final.  
  • This is 17-year-old Panwar’s maiden World Cup Final win in just his first appearance at the tournament.

Check out Current Affairs 23-11-19

“Do share it with your friends to help them to achieve their dream job in the government sector.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *